U wilt schadevergoeding eisen van de tegenpartij nadat u gewond bent geraakt door een ongeval. U heeft gelezen dat u recht heeft op een vergoeding van al uw letselschade, maar wat valt daar dan precies onder? Wij leggen het graag aan u uit in dit artikel.
Wat wordt er bedoeld met letselschade?
Onder letselschade valt alle lichamelijke, psychische en materiële schade die u oploopt door een ongeval waarvoor een ander aansprakelijk is te stellen. Van schrammen tot een dwarslaesie, van verdriet tot een depressie en van gemiste inkomsten tot schade aan uw persoonlijke eigendommen.
Meestal loopt u meer schade op dan u denkt. Daarom is het aan te raden om vanaf dag één van het ongeluk alle bonnetjes te bewaren en een logboek bij te houden met alles wat er gebeurt en hoe u zich voelt. Al deze informatie is waardevol bij het berekenen van uw schadevergoeding.
We gaan hieronder nog wat dieper op alle schadeposten in.
Welke schadeposten vallen onder uw letselschade?
Alle schade die u oploopt door het ongeval, valt onder uw letselschade. De meeste schadeposten die u vergoed krijgt, vallen onder de materiële schade. U kunt hierbij denken aan:
- De inkomsten die u misloopt, doordat u maar een deel van uw salaris krijgt uitgekeerd
- Medische kosten waaronder de kosten voor uw eigen risico en de kosten die buiten uw zorgbundel vallen voor fysiotherapie bijvoorbeeld
- Reiskosten van en naar behandelingen voor uw lichamelijke en psychische klachten
- Studievertraging
- Hulp in en rondom het huis, ook als u hierbij wordt geholpen door familie en vrienden
- Extra dagen kinderopvang
- Het inschakelen van een hondenuitlaatservice
- Schade aan uw persoonlijke eigendommen die beschadigd zijn geraakt tijdens het ongeluk zoals uw kleding, bril, sieraden, mobiele telefoon, laptop of voertuig
- Kosten zonder nut, bijvoorbeeld een zwemabonnement waar u tijdelijk geen gebruik van kunt maken of kaartjes voor een concert waar u niet naar toe kunt gaan door uw letsel
Als u blijvend letsel heeft opgelopen, moet u vaak grote aanpassingen doen in uw leven. Dit kan extra kosten met zich meebrengen waaronder:
- Aanpassingen in uw woning zoals automatische deuren en een verhoogd toilet
- Verhuiskosten, als u bijvoorbeeld afhankelijk wordt van een rolstoel, maar op derde verdieping van een appartementencomplex woont en er geen lift in het gebouw is
- De kosten voor een rolstoel en eventueel ook een sportrolstoel
- Een grotere auto waarin u uw rolstoel kunt meenemen
Dit en meer vallen allemaal onder de schadeposten bij letselschade die de verzekeraar van de tegenpartij moet vergoeden. U heeft bovendien ook recht op wettelijke rente én smartengeld.
Smartengeld voor het leed dat u ervaart
U loopt naast materiële schade ook immateriële schade op door het ongeval. Hieronder valt de emotionele schade: de pijn, het verdriet en de tijdelijk verminderde levensvreugde. U krijgt namelijk altijd te maken met pijn door uw lichamelijke klachten, verdriet om wat er is gebeurd en een tijdelijk verminderde levensvreugde, omdat u door uw letsel bijvoorbeeld tijdelijk niet kunt sporten of met uw kinderen kunt rondrennen door het park. Bij blijvend letsel zult u uw hele leven moeten aanpassen en bepaalde dromen moeten opgeven. Ook hiervoor is het smartengeld.
De verzekeraar van de tegenpartij kan uw pijn en verdriet niet wegnemen of repareren met het smartengeld, maar erkent hiermee wel uw leed. Erkenning is nodig om de gebeurtenis en de gevolgen daarvan zo goed mogelijk te kunnen verwerken.
Wanneer is iemand aansprakelijk te stellen voor uw letselschade?
Voordat u schadevergoeding kunt claimen voor uw letselschade, moet u weten wie u hiervoor aansprakelijk kunt stellen. In sommige situaties is het overduidelijk wie de aansprakelijke tegenpartij is:
- De automobilist die u geen voorrang verleent, waardoor hij u aanrijdt
- De eigenaar van de hond die u heeft gebeten
- Uw werkgever wanneer een machine op de werkvloer niet naar behoren werkt
De aansprakelijke tegenpartij is alleen niet altijd zo makkelijk aan te wijzen. Weet u bijvoorbeeld wie er aansprakelijk is te stellen wanneer u letselschade oploopt doordat u:
- Even niet oplet en uw hand tussen een machine bekneld raakt tijdens werktijd?
- Op de werkvloer wordt aangereden door een collega die een heftruck bestuurt?
- Uitglijdt over een spekgladde vloer in de supermarkt?
- Op het vakantiepark waar u verblijft op een bankje bent gaan zitten onder een boom waarin een eikenprocessierupsennest zit?
- Tegen een boom aanrijdt omdat u de macht over het stuur verliest?
In de bovenstaande situaties kunt u in de meeste gevallen de volgende partijen aansprakelijk stellen:
- Uw werkgever, omdat hij geen toezicht heeft gehouden toen u uw werkzaamheden aan het uitvoeren was
- Ook uw werkgever, omdat hij tijdens werktijd ook verantwoordelijk is voor de fouten van ondergeschikten
- De supermarkteigenaar, als er geen dweilbordje op de pas gedweilde vloer stond
- De eigenaar van het vakantiepark, als er geen waarschuwingsbordje bij de boom stond waar de eikenprocessierupsen een nest in hebben gebouwd
- Uw eigen schadeverzekering voor inzittenden, als u die heeft afgesloten
In de meeste gevallen is er na een ongeluk een aansprakelijke tegenpartij aan te wijzen. Soms komt u er alleen niet uit wie dit precies is. U kunt hier de hulp van een jurist voor inschakelen.
Hoe eist u de schadevergoeding?
U weet inmiddels wat er allemaal onder uw letselschade valt en wie u hier mogelijk aansprakelijk voor kunt stellen. Dan komt de volgende stap: hoe zorgt u ervoor dat de verzekeraar van de tegenpartij al uw schade vergoed? U kunt zelf de tegenpartij aansprakelijk stellen of een jurist inschakelen die dit voor u doet.
De juristen van letselschadebureau Letselschade Berekenen kunnen u hier geheel kosteloos bij helpen. De buitengerechtelijke kosten die uw persoonlijke jurist maakt, moeten namelijk ook door de verzekeraar van de tegenpartij worden vergoed. U kunt hier ook terecht als u niet zeker weet wie u aansprakelijk kunt laten stellen. Zij zoeken dit dan graag voor u uit.