Heb je moeite om aan taken te beginnen? Merk je dat je belangrijk werk uren, dagen, of zelfs weken achter elkaar uitstelt? Als dat zo is, dan is dit artikel voor jou. Uitstellen doen we allemaal wel eens, maar als het je leven op een negatieve manier beïnvloedt dan is het waarschijnlijk dat er een paar slechte gewoonten zijn die je tegenhouden. In deze post praat ik over de meest voorkomende oorzaken van uitstelgedrag en deel ik wat praktische tips om deze slechte gewoonten te helpen doorbreken en je uitstelgedrag te verminderen of zelfs te stoppen.
Bewustwording is de eerste stap
Voor we beginnen wil ik duidelijk maken dat dit artikel niet gaat over hoe je een taak kunt voltooien zodra je eraan denkt (een veel voorkomende misvatting bij de term “uitstelgedrag”). In plaats daarvan gaan we ons richten op hoe we negatieve gewoonten kunnen doorbreken en actie kunnen ondernemen ondanks onze angsten en twijfels. Als je geïnteresseerd bent in meer leren over tijdbeheer en dingen gedaan krijgen kijk dan eens naar mijn andere berichten:
Deze tips komen zowel uit mijn eigen ervaring als uit actueel onderzoek over uitstelgedrag. Zoals gewoonlijk heb ik er wat praktische oefeningen bij gedaan, zodat je ze zelf kunt uitproberen en voor eens en voor altijd een eind kunt maken aan je uitstelgedrag! Probeer, terwijl je deze gids leest, zo open en eerlijk mogelijk tegen jezelf te zijn. Vraag jezelf af waarom je uitstelgedrag vertoont, welke angsten of twijfels je tegenhouden, en hoe het je leven beïnvloedt. Bewustwording is de eerste stap om een slechte gewoonte te doorbreken!
Laten we nu beginnen met enkele veel voorkomende oorzaken van uitstelgedrag, gevolgd door 5 praktische tips die je zullen helpen deze hindernissen te overwinnen:
1. Afleidingen leiden tot onproductieve werkgewoonten
Als ik weinig energie heb, betrap ik me erop dat ik nieuwswebsites als Reddit en Buzzfeed open voor “een snelle pauze”. Vijf minuten worden dertig minuten die een uur worden… Je kunt je er waarschijnlijk mee identificeren!
Natuurlijk voelt het kortstondig goed, maar daarna Ik voel me schuldig en ongeconcentreerd. Ik heb tijd verspild maar geen positieve vooruitgang geboekt met mijn werk. Deze gewoonte tot afleiden komt heel vaak voor, en kan helaas heel moeilijk te doorbreken zijn (daarover hieronder meer).
2. Faalangst
Als we geen vertrouwen hebben in ons kunnen, zullen we het werken aan een doel vaak uitstellen uit angst om te falen en er daarbij slecht uit te zien. Als je denkt dat mensen je zullen veroordelen omdat je het niet goed doet, dan is de kans groot dat je gedachten in overdrive gaan als je aan een taak begint. Je kunt zelfs tegen jezelf dingen zeggen als “ik ga toch falen dus het heeft geen zin om het te proberen” of “waarom zou je de moeite nemen om er zelfs maar aan te beginnen?”
Deze angst weerhoudt ons ervan te beginnen door ons vast te houden in een vicieuze cirkel. Als we nooit beginnen, krijgen we nooit de kans om te falen. Maar door het werken aan een doel te blijven uitstellen, wordt onze angst sterker en kan zelfs resulteren in een angststoornis .
3. Angst voor succes
Vergelijkbaar met de angst om te falen, is er ook een soort angst die ons ervan kan weerhouden onze doelen te bereiken: de angst voor succes!
Denk je soms dingen als “Ik ben er nog niet klaar voor” of “Ik ben nog niet vaardig genoeg”? Het is gemakkelijk om je comfortabel te voelen met je huidige positie en je zorgen te maken over wat er zou kunnen gebeuren als je je ware passies zou nastreven. Wat zouden de mensen ervan zeggen? Zou je in staat zijn het te laten werken? Deze angsten zijn vaak ongegrond, maar ze kunnen maar al te reëel zijn als je ze je gedrag laat bepalen!
4. Perfectionisme
Het is een super vaak voorkomend excuus: “Ik heb geen zin om dit te doen omdat ik het perfect wil doen.” Zelfs alleen al aan een taak denken kan een enorm ongemak zijn als we bang zijn het te verprutsen of het niet zo goed te kunnen voltooien als anderen dat gedaan hebben. Natuurlijk is niemand perfect en er zal altijd ruimte voor verbetering zijn, hoeveel werk je ook in iets steekt. Plus, het leven veroorlooft ons niet de luxe van meerdere pogingen om iets goed te doen… Tenzij je Neo uit The Matrix bent , maar dat is een ander verhaal.
Wat is er dan mis met streven naar perfectie? Wel, behalve dat het onmogelijk te bereiken is, kan proberen alles perfect te doen verlammend werken en weerhoudt ons ervan ons werk af te krijgen. Als we denken dat we iets perfect moeten doen, houdt de angst om fouten te maken en risico’s te nemen ons tegen.
5. Angst om anderen teleur te stellen
Dit lijkt op zowel de angst voor mislukking als voor succes, maar het komt misschien meer voor in bepaalde culturele achtergronden. Toen ik opgroeide, werd me geleerd dat je geen fouten mag maken, anders zullen mensen gezichtsverlies lijden. Natuurlijk is er niets mis mee om te willen voorkomen dat je je naasten teleurstelt (in feite wordt dat als een deugd beschouwd), maar dit soort denken sluit je af van nieuwe kansen en ervaringen. Soms vergeten we onze eigen doelen en verlangens uit de wens anderen niet teleur te stellen of want we willen niemand tot last zijn.
6. Uitstellen tot morgen wat je vandaag kunt doen
Dit is de meest voor de hand liggende! Het lijkt eenvoudig genoeg: als je iets moet doen moet je het gewoon zo snel mogelijk afhandelen. Maar opnieuw stuit dit op enkele van die diepere problemen die ik hierboven noemde… Angst voor mislukking en succes, perfectionisme, en zelfs angst om tijd te verspillen – dit worden allemaal problemen die ons ervan weerhouden om gewoon ons werk te doen en verder te gaan met ons leven.
Dus hoe kunnen we uit de cyclus breken? Hoe kunnen we stoppen met uitstellen en beginnen met actie ondernemen? Laten we eens kijken naar een paar praktische oplossingen:
1. Zit met het ongemak
Als je angst of ongerustheid voelt over een taak, probeer dan te begrijpen waarom je je zo voelt. Is het omdat je denkt dat de kans op mislukken groot is? Omdat je bang bent voor wat anderen zouden kunnen zeggen als je jezelf voor schut zet? Het beoefenen van mindfulness en meditatie kan dit proces enorm helpen. Je kunt ook gewoon een paar minuten stil zitten en je gedachten zonder oordeel observeren voor je handelt.
2. Behandel jezelf vriendelijk
Het lijkt in eerste instantie contra-intuïtief, maar een manier om los te komen van onze angsten is door te proberen onszelf beter te behandelen! We weten allemaal dat we werk niet tot het laatste moment moeten uitstellen of smoesjes verzinnen waarom we geen tijd hebben om dat boek te lezen waar iedereen het over heeft… Maar we doen het nog steeds! Als we gewoon kunnen proberen wat aardiger en begripvoller voor onszelf te zijn, vinden we het misschien gemakkelijker om onze doelen na te streven.
3. Onthoud de geneugten van mislukking
Als je hier al eerder bent geweest, weet je dat ik een groot voorstander ben van leren van je fouten . Als we ergens in falen, herinner jezelf er dan aan dat dit een kans is om te groeien en te verbeteren. Onze mislukkingen geven ons een kans om te leren wat niet werkt en uit te zoeken hoe we het de volgende keer anders kunnen doen…. Het is een krachtig hulpmiddel als je het je toekomstige acties laat vormen.
4. Vraag jezelf af “Wat is het ergste dat er kan gebeuren?”
Anders gezegd: “Hoe erg zou het echt zijn als ik het verpest?” Zou je je baan verliezen? Zou je weer bij je ouders moeten intrekken? Oké, misschien is dat behoorlijk erg. Maar als het niet zo erg is, herinner jezelf hier dan aan voor je de trekker overhaalt. We hebben de neiging ons zorgen te maken over worst-case scenario’s en catastroferen dingen veel meer dan redelijk is. Dit brengt ons ertoe risico’s te vermijden of iets nieuws te proberen omdat we weten dat het op een of andere “catastrofe” kan uitlopen Het is belangrijk dat we herkennen wanneer onze angsten ons weerhouden van wat een geweldige kans zou kunnen zijn – vooral omdat ik denk dat dit de momenten zijn waarop mislukking de grootste lessen brengt.
5. Stop met jezelf de schuld te geven!
We maken allemaal fouten – het hoort bij het mens zijn! Probeer ze te behandelen als dergelijke en gaan zo snel mogelijk verder. Het is zo gemakkelijk om in een negatieve instelling te blijven steken nadat we gefaald hebben, maar als we eenmaal beseffen dat maar weinig van onze fouten echt de moeite waard zijn om gestrest over te raken , wordt het veel gemakkelijker om actie te ondernemen zonder angst voor mislukking of succes.
6. Beoefen dankbaarheid
Als je je slecht voelt over jezelf en je leven, bedenk dan: er is minstens één ding waar je dankbaar voor kunt zijn! Je denkt misschien dat het niet erg belangrijk of veelbetekenend is, maar probeer dit kleine experiment: elke dag voor je naar bed gaat wil ik dat je vijf dingen opnoemt (hoe klein ze ook lijken) die je leven geweldig maken . Als we ons te veel richten op wat we niet hebben, maakt dat ons bang voor risico’s.