Heb ik een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig?

Als ondernemer is het belangrijk om je te beschermen tegen mogelijke risico’s. Verzekeringen kunnen je hier een handje bij helpen. Sluit je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af? Dan hoef jij je meestal geen zorgen te maken voor schadeclaims. Toch wordt niet alle schade vergoed door de standaarddekking. Gelukkig kun jij je aanvullend verzekeren, bijvoorbeeld tegen beroepsaansprakelijkheid. Twijfel je of je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) nodig hebt? In deze tekst helpen wij je om dit te bepalen.

Hangt van je beroep af
Of je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig hebt, hangt grotendeels af van het beroep dat je beoefent. Loop je het risico om aansprakelijk gesteld te worden voor beroepsfouten? Dan is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) uit te breiden met deze aanvullende dekking. Het geven van een verkeerd advies is een voorbeeld van een beroepsfout. Als je opdrachtgever hierdoor financiële schade lijdt, stelt hij jou hiervoor aansprakelijk. Dit is ook het geval als je softwareprogramma niet helemaal waterdicht is en klanten slachtoffer worden van cybercrime.

BAV is soms verplicht
Als ondernemer bepaal je vaak zelf of je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit. Toch is het niet helemaal vrijblijvend, want er zijn beroepen waarvoor een BAV verplicht is. Financieel adviseurs, advocaten, accountants, makelaars, architecten en notarissen zijn bijvoorbeeld verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Beoefen je één van de genoemde beroepen? Dan kun je ook niet om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering heen. Je sluit een beroepsaansprakelijkheidsverzekering immers af als aanvullende dekking op een AVB.

Opdrachtgever kan het van je verlangen
Beoefen je een beroep waarvoor je geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering af hoeft te sluiten? Dan beperk jij je misschien alleen tot een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Helaas ontkom je er niet altijd aan om een BAV af te sluiten, zelfs niet als dit niet verplicht is. Zo kan een opdrachtgever bijvoorbeeld van je verlangen dat je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluit. Ze eisen dit vooral omdat ze hierdoor zelf extra zekerheid hebben. Heb je geen BAV? Dan kiest een opdrachtgever waarschijnlijk voor een bedrijf dat wel verzekerd is voor beroepsfouten. Schrijf een beroepsaansprakelijkheidsverzekering daarom niet te snel af, maar bepaal voor jezelf of je er – nu of in de toekomst – baat bij kunt hebben.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten
Ben je tot de conclusie gekomen dat een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zinvol is voor je bedrijf? Wacht dan vooral niet te lang met het afsluiten. Gelukkig kun je dit vaak direct regelen, want bij de meeste verzekeraars vraag je online een beroepsaansprakelijkheidsverzekering aan. Je kunt een BAV overigens niet op zichzelf afsluiten. Start daarom het aanvraagproces voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Je kunt de dekking voor beroepsaansprakelijkheid hier vervolgens aan toevoegen en je aanvraag indienen.

Andere aanvullende dekkingen waaruit je kunt kiezen
Als je bij de stap beland bent waar je aanvullende dekkingen toe kunt voegen, zie je dat er nog meer aanvullende dekkingen zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een Univé CAR verzekering afsluiten als aanvulling op een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Deze aanvullende verzekering is vooral handig voor bedrijven die veel op een bouwplaats werken, zoals aannemers, installateurs en schilders. Andere aanvullende dekkingen zijn: werknemersschade, gehuurde en geleende spullen en eigendommen van klanten.

Gerelateerde berichten