Voordelen van een zonnedak aanleggen in Nederland en België

Zonnepanelen op daken zijn ideaal om de energie van de zon, die anders verspild zou zijn, om te zetten in elektriciteit. Daken die op deze manier zijn geconverteerd om PV-modules te bevatten, worden Solar Rooftops genoemd.

1. Verlaag de variabele energierekeningen.

Deze is behoorlijk verbazingwekkend. We wonen in Amsterdam., dat een gemiddelde hoeveelheid zon heeft, maar het is genoeg om ons huis van drie kinderen en twee volwassenen van stroom te voorzien met een netto-energieverbruik van nul. Op warme lentedagen wekken we veel meer op dan we verbruiken, en dat verhandelen we met de nutsvoorziening. Op warme zomerdagen, wanneer we de airconditioning aanzetten, of op bewolkte dagen, putten we uit het net.

Zelfs als je ergens bewolkt woont, ontvangen dergelijke locaties doorgaans meer dan twee uur zonlicht per dag, terwijl zonnige locaties gemiddeld 5,5 uur zonlicht per dag ontvangen.

Hoewel zonnige dagen meer zonne-energie zullen produceren, zullen zonnepanelen energie blijven verbruiken, zelfs als het bewolkt is. Indirect of diffuus zonlicht zal nog steeds helpen om je huis van stroom te voorzien. Bewolkte dagen produceren meestal ongeveer 10 tot 20 procent van de opgewekte stroom op zonnige dagen.

2. Vermindert de ecologische voetafdruk

Vanaf het allereerste proces van het installeren van de panelen tot de elektriciteit die wordt opgewekt door PV-cellen, zijn er geen gezondheidsrisico’s aan verbonden en genereren ze geen warmtevasthoudende gassen die bijdragen aan de wereldwijde klimaatverandering. Het genereert niet alleen geen kooldioxide, maar ook geen van de andere schadelijke emissies of afvalstoffen die verband houden met steenkool, stikstofoxiden, zwaveldioxide en kwik worden geproduceerd.

3. Het is een veilige investering

De elektriciteitsprijzen blijven van tijd tot tijd fluctueren. Het is dus moeilijk om de uitgaven voor elektriciteit voor een bepaalde periode te berekenen. Als het echter gaat om elektriciteit die wordt opgewekt door zonnedaken, kan de prijs van opgewekte stroom eenvoudig worden berekend. In feite kan men zelfs de kosten van elektriciteitsopwekking voor nog eens 10 jaar berekenen. Op deze manier is het een veilige investering.

4. Geen extra ruimte nodig voor installatie

Omdat het systeem wordt geïnstalleerd op de daken van commerciële of residentiële gebouwen (zoals de naam al aangeeft!), hebben ze geen grote stukken land nodig; dit concept is zowel levensvatbaar als duurzaam. Dit heeft ook een extra voordeel: de inruilwaarde van een huis zal toenemen als het wordt geleverd met een geïnstalleerd zonnedak systeem!

5. Steun van de overheid

Om mensen aan te moedigen zonne-energie te gebruiken, biedt de overheid belastingverminderingen aan degenen die zonnepanelen op het dak installeren, of het nu voor woon- of commerciële doeleinden is. Zoncoalitie zou je kunnen helpen met het aanleggen van grote zonnepaneel projecten in Nederland. Volgens het ministerie subsidieert de overheid vele kosten voor het aanleggen van een zonnepanelensysteem op je dak.

Gerelateerde berichten