10 geweldige tools voor schrijvers

Schrijven is een vaardigheid die geleerd kan worden. Er zijn veel schrijftips voor zowel beginners als gevorderde schrijvers. Het volgende artikel zet de top tien beste tech hulpmiddelen voor schrijvers in 2022 op een rij, zodat je nooit meer bang hoeft te zijn dat je een belangrijke tip of hulpmiddel vergeet!

1. Grammarly

Deze is een no-brainer: Als je Microsoft Word of Google Docs gebruikt om te schrijven, kun je het beste Grammarly downloaden en het je werk voor je laten proeflezen. Er zijn zowel gratis als betaalde versies van het product (de gratis versie is vrij beperkt), maar hoe dan ook, het zal de meeste basiszaken zoals spelling en grammatica opvangen.

2. HemingwayApp

Dit is een geweldig hulpmiddel om je schrijfwerk beknopter en leesbaarder te maken – het is eigenlijk een automatische ‘woord-slimmer’. Het markeert probleemplekken in je werk die dat zouden kunnen zijn, zoals lange zinnen of ingewikkelde zinnen, en geeft je een kleine popup met voorgestelde veranderingen

3. Hemingway Editor

Nog zo’n goed programma om je schrijfwerk strakker te maken, dit keer speciaal om op hol geslagen zinnen en ingewikkelde woorden te markeren die voor een lezer misschien net te veel in één keer zijn. Net als de HemingwayApp geeft het ook suggesties over hoe je dingen kunt aanscherpen terwijl je typt.

4. Google Keep

Deze is eenvoudig: Als je zoals de meeste schrijvers bent, is je bureau waarschijnlijk ergens tussen “complete puinhoop” en “gevaarlijke chemische morserij”, dus om eventuele inspiraties die je hebt terwijl je weg bent in la-la land (zoals notitieblokjes) vast te leggen, download je Google Keep.

5. Sleep Cycle

Ooit zo moe geweest dat je niet eens meer recht kon denken, laat staan een samenhangende zin aaneenrijgen? Met behulp van de Sleep Cycle en zijn wekker en slaap tracker zal je schrijven veel beter gaan (en je slaap misschien ook). Als je je zorgen maakt dat de app de batterij leegzuigt, niet doen – hij wordt alleen geactiveerd terwijl je echt slaapt, dus hij zal helemaal niet veel leegzuigen.

6. Hemingway

Terwijl de vorige Hemingway apps je helpen je schrijfwerk in vorm te krijgen door probleempunten aan te wijzen en suggesties voor verbetering te geven, geeft deze app je een andere kijk op de dingen: In plaats van je te vragen veranderingen aan te brengen terwijl je typt, laat het je gewoon zien wat je geschreven hebt en geeft je de mogelijkheid de voorgestelde veranderingen te aanvaarden of te verwerpen.

7. Dragon Dictation

Als typen niet je favoriete bezigheid is, is dit een prima manier om aantekeningen te maken als spraakdictee beschikbaar is voor welk apparaat je ook gebruikt. Het is niet perfect, maar meestal klaart het de klus behoorlijk goed en kun je je handen vrij houden.

8. Google Drive

Behalve dat het een prachtig, functioneel ontwerp heeft – en in feite Microsoft Office vervangen heeft als de populairste suite van productiviteitsapps – biedt Google Drive meerdere voordelen voor schrijvers: Je hoeft zelfs niets te downloaden om het te gebruiken (de bestanden worden online opgeslagen), je kunt er bestanden mee delen en ze in real time bewerken, en de Google Docs app synchroniseert met je account zodat alles is waar het moet zijn, of je nu op een computer of telefoon zit.

9. Calm

Als je even een pauze wilt nemen van het schrijven, maar niet afgeleid wilt worden door andere dingen (zoals sociale media), bevat deze app een verzameling geleide meditaties en nuttige voice-overs. Je kunt ook de achtergrondgeluiden tijdens je tijd aanpassen om afleiding te helpen blokkeren (of je misschien te helpen concentreren op wat je schrijft).

10. Soundation

Deze vergt iets meer inzet dan de andere, maar is zeker de moeite waard: Het is eigenlijk alsof je je eigen persoonlijke opnamestudio hebt, alleen hoef je er lang niet zoveel werk van te maken. Je kunt instrumenten opnemen, zang, beats… wat je maar wilt. Als je ooit de volgende Drake of Rihanna wilde zijn zonder hen werkelijk te zijn, is dit de manier waarop het begint.

Gerelateerde berichten