Alles wat je moet weten over de vergoeding en verzekering van gehoorapparaten

Als je dit leest, is de kans groot dat jij of iemand die je kent baat zou kunnen hebben bij een hoortoestel. Maar wat is precies een hoortoestel? En hoe weet je of je er een nodig hebt? Deze blogpost beantwoordt die vragen en meer, en geeft je alle informatie die je nodig hebt om een weloverwogen beslissing te nemen over hoortoestellen. Wist je dat je tegenwoordig zelfs een gehoorapparaat gekoppeld aan bluetooth kunt kopen? Laten we snel eens kijken!

Wat is een hoortoestel?

Een hoortoestel is een klein, elektronisch apparaatje dat geluid versterkt en het voor mensen met gehoorverlies gemakkelijker maakt om te communiceren. Hoortoestellen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, waaronder achter-het-oor (AHO), in-het-oor (IHO), in-de-kanaal (ITC) en volledig-in-de-kanaal (CIC). Elke stijl heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om een audicien te raadplegen om de juiste oplossing voor jouw behoeften te vinden.

Hoe weet ik of ik een hoortoestel nodig heb?

Weten of je een hoortoestel nodig hebt kan ingewikkeld zijn, maar er is een effectieve manier om erachter te komen. Een gekwalificeerd audicien is de beste persoon om te raadplegen, want die kan je exacte niveau van gehoorverlies meten en beslissen of je zo’n apparaat nodig hebt. Tijdens de afspraak voeren ze onderzoeken uit die hen helpen de ernst van je aandoening te begrijpen en de juiste aanbevelingen te doen. Uiteindelijk kun je zo een weloverwogen beslissing nemen over welk type hoortoestel voor jou het beste is.

De kosten van een gehoorapparaat

Wat kost een gehoorapparaat is een veelgestelde vraag. Hoortoestellen kunnen een kostbare aanschaf zijn, dus het is belangrijk dat je de extra kosten voor onderhoud en verzekering meerekent. Het type hoortoestel en de mate van je gehoorverlies bepalen de initiële kosten; je moet echter ook rekening houden met permanent gebruik, zoals het vervangen van batterijen. Natuurlijk zijn deze extra kosten relatief laag in vergelijking met de levenskwaliteit die betrouwbare hoortoestellen bieden. Om er zeker van te zijn dat je het meeste uit je aankoop haalt, moet je alle mogelijke kosten overwegen voordat je een product koopt.

Vergoeding voor gehoorapparaten

De aanschaf van een hoortoestel is vaak een dure, maar noodzakelijke onderneming. Gelukkig kunnen alle Nederlanders met een basisverzekering een gedeeltelijke vergoeding krijgen, want de polis dekt tot 75% van de kosten voor volwassenen. Alleen als je naar een gecontracteerde audicien gaat, krijg je 75% van de aanschafprijs vergoed. Voor kinderen onder de 18 jaar vergoedt de polis 100%. Hoewel sommige aanvullende ziektekostenverzekeringen extra vergoeding bieden voor eigen bijdragen, moeten mensen van 18 jaar en ouder meestal een eigen bijdrage van 25% betalen. Belangrijk te weten is dat de aanschaf van een hoortoestel wel meetelt voor het standaard eigen risico van €385 voor 2023; wie het toestel in bruikleen krijgt, betaalt diezelfde vergoeding echter niet.

Conclusie

Het is geen schande om toe te geven dat je wat hulp nodig hebt als het om je gehoor gaat. Miljoenen Amerikanen lijden aan een zekere mate van gehoorverlies, en velen van hen hebben veel baat bij het dragen van een hoortoestel. Met de huidige technologie zijn hoortoestellen discreter en effectiever dan ooit tevoren. Dus als je denkt er een nodig te hebben, aarzel dan niet om vandaag nog contact op te nemen met een gediplomeerd audicien. Je levenskwaliteit kan ervan afhangen!

Gerelateerde berichten