Waar moet je op letten als je je leaseauto alleen zakelijk gebruikt?

Bijna iedereen is er blij mee als een werkgever het aanbiedt: het gebruik van een leaseauto. Vrijwel iedereen gaat dan ook op dit aanbod in, al doet niet iedereen dat op dezelfde voorwaarden. Alhoewel de meeste mensen ervoor kiezen om de auto ook privé te gaan gebruiken, zodat ze de auto die zij eventueel al hadden de deur uit kunnen doen, zijn er ook genoeg die de leaseauto juist alleen voor zakelijke kilometers gaan gebruiken. In dat laatste geval zijn er een paar dingen waar je goed op moet letten. De auto alleen zakelijk gebruiken kan je namelijk een paar voordeeltjes opleveren. Je zal als je daar gebruik van wilt maken echter wel moeten aantonen dat je de auto écht alleen maar zakelijk gebruikt.

Gebruik jij je leaseauto ook privé?

De voorwaarden die je werkgever aan een leaseauto kan verbinden, verschillen sterk per bedrijf. In sommige gevallen moet je een groot deel van de kosten ervan zelf dragen, maar levert de constructie je nog steeds wel een voordeel op ten opzichte van een auto die je zelf aanschaft. In andere gevallen is de auto juist een onderdeel van je beloningspakket, en draagt de werkgever de kosten. Ook zaken als eventuele kosten voor gemaakte schade en wie daarvoor aansprakelijk is kunnen per contract verschillen. Net als brandstofkosten. Sommige werkgevers vergoeden die in zijn geheel, anderen alleen voor zakelijke kilometers en weer andere constructies, waarbij de werkgever een maximum hoeveelheid vergoedt zijn ook nog mogelijk.

Voor je juichend het aanbod van je werkgever accepteert, is het dus altijd slim om even goed te kijken naar wat deze je nu eigenlijk aanbiedt. Reken goed door of je er goedkoper uit komt, of dat je misschien beter je eigen auto kunt blijven gebruiken. Bepaal ook of je de leaseauto alleen zakelijk wilt gaan gebruiken of ook privé. Ook hierbij geldt weer dat je daarbij even een goede berekening moet maken, zodat je kunt ontdekken wat de slimste keuze is.

Zelf aantonen dat je hem alleen zakelijk gebruikt

Waar leasecontracten onderling grote verschillen kunnen hebben, waardoor het niet meteen duidelijk kan zijn of je auto ook privé gebruiken slim is, is de Belastingdienst daar heel helder in. Gebruik je de leaseauto ook privé, dan ben je hen een bijtelling verschuldigd. De auto is dan tenslotte eigenlijk een soort salaris, en daar moet je nu eenmaal belasting over betalen. Gebruik je de auto alleen zakelijk, dan is dit niet het geval, en vervalt de bijtelling.

Dat je de auto alleen zakelijk gebruikt zal je echter wel zelf moeten kunnen bewijzen. Hiervoor heb je een goede Fleetgo rittenregistratie nodig, zodat je precies kunt aantonen welke ritjes je met de auto hebt gemaakt. Kies je ervoor om een systeem op basis van GPS in je auto te laten plaatsen, dan kun je deze kilometerregistratie automatisch laten verlopen. Wel zo handig, want een foutje is snel gemaakt, en ook een ritje vergeten gebeurt gemakkelijk.

Gerelateerde berichten