5 voordelen van multivitaminen

Multivitamines zijn supplementen die een verscheidenheid aan vitaminen en mineralen bevatten. Ze worden meestal naast bijvoorbeeld creatine ingenomen om de algehele gezondheid te verbeteren of om vitaminetekorten in de voeding te compenseren. Hoewel multivitaminen over het algemeen als veilig worden beschouwd, kunnen ze enkele bijwerkingen veroorzaken, zoals maag-darmklachten, hoofdpijn en duizeligheid.

Er zijn veel verschillende merken en formules van multivitaminen op de markt, dus het is belangrijk om er een te kiezen die past bij je individuele behoeften. Multivitamines zijn verkrijgbaar in pil-, tablet- en capsulevorm. Ze zijn er ook in vloeibare, poeder- en kauwbare vorm.

Multivitamines kunnen eenmaal daags of in verdeelde doses worden ingenomen. De juiste tijd om een de beste multivitaminen in te nemen is bij een vetrijke maaltijd of snack, omdat dit het lichaam helpt de vetoplosbare vitamines (A, D, E en K) beter op te nemen.

Hier zijn vijf voordelen van het nemen van een multivitaminesupplement:

1. Verbetert de algehele gezondheid

Multivitaminen zijn ontworpen om het lichaam te voorzien van de essentiële vitaminen en mineralen die nodig zijn voor een optimale gezondheid. Door eventuele voedingsleemtes in de voeding op te vullen, kunnen ze de algehele gezondheid en het welzijn helpen verbeteren. Zo is vitamine C essentieel voor de werking van het immuunsysteem, terwijl vitamine D nodig is voor de gezondheid van de botten.

2. Vermindert het risico op ziekten

Vitaminetekorten zijn in verband gebracht met een verhoogd risico op verschillende ziekten en aandoeningen, zoals hartziekten, kanker, beroerte en osteoporose. Door ervoor te zorgen dat het lichaam de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft, kunnen multivitaminen helpen het risico op het ontwikkelen van deze ziekten te verminderen.

3.Verhoogt het energieniveau

Je moe of te futloos voelen kan soms het gevolg zijn van een vitaminetekort. Vitamine B6 en B12 zijn essentiële macrovitaminen die het lichaam helpen voedsel om te zetten in energie, waardoor we ons energiek en alert voelen. Het nemen van een multivitamine met voldoende van beide vitaminen helpt ervoor te zorgen dat iemand geen tekort heeft, waardoor het algehele gevoel van energie in je lichaam verbetert. Uit onderzoek is gebleken dat de alertheid, het concentratievermogen en het algemene activiteitsniveau toenemen als je deze essentiële vitamines inneemt.

4. Verbetert de geestelijke gezondheid en de hersenfunctie

Verschillende vitaminen en mineralen zijn essentieel voor een goede hersenfunctie. Bijvoorbeeld, vitamine B6 is betrokken bij de productie van serotonine – een neurotransmitter die een rol speelt bij stemmingsregulatie. Vitamine B12 is ook nodig voor het behoud van gezonde zenuwcellen en het voorkomen van cognitieve achteruitgang. Door te voldoen aan de behoeften van het lichaam aan deze voedingsstoffen, kunnen multivitaminen helpen de geestelijke gezondheid en de cognitieve functie te ondersteunen.

5. Ondersteunt de werking van het immuunsysteem

Het immuunsysteem is verantwoordelijk voor de bescherming van het lichaam tegen infecties en ziekten. Vitamine C en D zijn twee voedingsstoffen die een sleutelrol spelen bij de werking van het immuunsysteem. Vitamine C helpt wondgenezing te bevorderen en infecties te bestrijden, terwijl vitamine D helpt bij de productie van antilichamen – stoffen die vreemde indringers zoals virussen en bacteriën vernietigen. Door te zorgen voor voldoende inname van deze vitamines via supplementen kun je je immuunsysteem sterk houden en goed laten functioneren

Gerelateerde berichten