Deze maatregelen moet je nemen om je bedrijfspand brandveilig te maken

In je bedrijfspand staan allemaal belangrijke spullen. Van computers tot harddrives en van je volledige inboedel tot belangrijke documenten. Het zou een nachtmerrie zijn om al deze spullen in rook te zien opgaan. Daarom is brandpreventie en -veiligheid ontzettend belangrijk voor een ondernemer. Naast al je spullen, wil je ook je werknemers laten werken op een veilige werkplek. Hoe zorg je er nu voor dat jouw bedrijfspand brandveilig is? In dit artikel bespreken we de maatregelen die nodig zijn voor een brandveilig kantoorpand. 

Wet- en regelgeving

Het is als ondernemer belangrijk dat je alle wet- en regelgeving rondom brandveiligheid voor jouw pand kent. Je hoeft er gelukkig niet een hele studie van te maken, want in het bouwbesluit van 2022 staan alle wetten en richtlijnen duidelijk beschreven. Hierin staan ook duidelijk de regels rondom brandveiligheid voor een bedrijfspand. Dit zijn niet alleen richtlijnen om een brand te blussen mocht die uitbreken, maar ook om bijvoorbeeld een brand te voorkomen, ervoor te zorgen dat een brand zich niet kan verspreiden en meer. 

Wat staat er dan zoal in dit bouwbesluit? Hierin staat dat er bijvoorbeeld gedacht moet worden aan de vluchtroutes in een gebouw en er moeten brandmeldinstallaties worden geïnstalleerd. Denk hierbij aan rookmelders, alarmen en blusmiddelen. De regels per gebouw zijn verschillend. Mocht je als bedrijfseigenaar niet de eigenaar van het pand zijn, dan is het belangrijk om ook te checken of de eigenaar zijn deel heeft gedaan. De verantwoordelijkheid wat betreft de brandveiligheid ligt bij jullie allebei.

Externe hulp kan handig zijn

Zoals bijna iedereen weet kan brand voor veel schade zorgen. Er kan ook veel verloren gaan wat daarna nooit meer terug te halen valt. Het is daarom niet onverstandig om een externe partij in te schakelen die ervoor zorgt dat alles binnen jouw bedrijf een back-up heeft. Een aanrader is daarom om een back-up datacenter te hebben. Deze back-up wordt dan opgeslagen op een externe locatie. Op die manier ben je bij een brand – of iets anders, zoals wateroverlast – niet gelijk al je kostbare documenten en programma’s. Er zijn verschillende bedrijven die hierin specialiseren en bijvoorbeeld dagelijks een back-up maken van al je bedrijfsdata. Het is misschien een investering, maar je bent nog meer kwijt als je straks alles verliest in een brand

Zorg voor checks van de experts

Naast dat je zelf al het een en ander kunt doen om brandveilig te werk te gaan, is het verplicht  om experts regelmatig je bedrijfspand te laten controleren. Er zijn voldoende brandpreventie bedrijven die jouw brandmeldinstallatie komen checken en voor deze werkzaamheden eenbrandwacht inhuren die de brandveiligheid garandeert tijdens de werkzaamheden. Hij of zij loopt dan alles systemen goed na en zorgt dat je bedrijfspand volledig blijft voldoen aan alle regels. 

Het is belangrijk om goed te weten waarvoor je een expert wilt inhuren. Heb je bijvoorbeeld een onderneming met een hoog risico op ongelukken met brand? Dan kan een mangatwacht ook handig zijn om in te huren. Deze buitenwacht houdt toezicht bij werkzaamheden met vuur in een besloten ruimte, denk aan een silo, tank of rioolingang. Zo zullen ook die werkzaamheden veilig verlopen.

Gerelateerde berichten