Wat vind jij het grootste voordeel van thuiswerken?

Thuiswerken. Ben je gewend om een kantoorfunctie te hebben, dan is de kans groot dat je er inmiddels ervaring mee hebt. En dan niet eens zo nu en dan een dagje, als het echt niet anders kan omdat je bijvoorbeeld met een ziek kind zit, of een loodgieter die langskomt. Nee, bijna allemaal hebben we wel ervaring opgedaan met structureel thuiswerken. Hoe ervaar jij dit? Vind je er vooral voordelen aan zitten, of ervaar je ook nadelen?

De reputatie van thuiswerken

De reputatie die thuiswerken heeft, is in de afgelopen jaren snel veranderd. Nog niet zo heel lang geleden werd thuiswerken binnen veel bedrijven vooral gezien als een verkapt dagje vrij. Veel leidinggevenden konden zich nauwelijks voorstellen dat iemand thuis net zo hard aan het werk zou gaan als wanneer deze persoon zich op kantoor zou bevinden, en waren er dan ook niet dol op om toestemming te geven om thuis te werken.

Hoe anders is dat nu! Alhoewel er nog steeds leidinggevenden zijn die hun medewerkers niet vertrouwen, en nog steeds van mening zijn dat écht werken alleen op de werkplek kan, heeft werkend Nederland in de afgelopen jaren het tegendeel wel bewezen. Daar moet natuurlijk wel bij worden aangetekend dat de manieren om thuis net zo productief te zijn als op kantoor sterk zijn toegenomen. Toen het thuiswerken zijn intrede deed, was een laptop van de zaak nog een uitzondering, en was de telefoon de enige manier om te kunnen overleggen. Vergaderen terwijl je thuis zat, dat was niet echt een optie. Dankzij Microsoft Teams is dat probleem verholpen. Ook kunnen we dankzij Microsoft 365 altijd en overal inloggen in de apps die we voor ons werk nodig hebben. Er is dus nauwelijks meer een reden te bedenken waarom medewerkers thuis minder productief zouden zijn dan op kantoor.

Wat vind jij de voordelen?

Medewerkers hebben dan ook massaal de voordelen van het thuiswerken ontdekt. Als grootste voordeel wordt vaak het wegvallen van reistijd genoemd. Zeker voor mensen die dagelijks in de file staan, is thuiswerken een zegen; zij houden opeens een paar uur over op een dag. Ook het zelf indelen van de tijd en het minder gestoord worden door aanwezige collega’s wordt als positief ervaren; velen moeten zelfs een beetje wennen aan alle geluiden en alle mensen als zij weer eens op hun werkplek zijn.

Daar staan natuurlijk ook nadelen tegenover. Het echte contact met collega’s, dus niet alleen via een beeldscherm, wordt gemist. Het informeel bijpraten, elkaar echt in de ogen kunnen kijken. Maar ook het af en toe eens weg zijn van huis, het echt naar het werk toe gaan, missen mensen. Zeker wanneer je het lastig vindt om thuis de knop om te zetten en aan het werk te gaan, is het dan ook niet zo raar om ook het werken op kantoor er gewoon in te houden.

Gerelateerde berichten