Top 5 dingen die ik wou dat ik wist toen ik mijn bedrijf begon

Ik wil met je de top 5 delen van dingen die ik wou weten toen ik mijn bedrijf begon. Hier zijn vijf van de meest voorkomende fouten die nieuwe bedrijven maken, en hoe je ze kunt vermijden.

1) Doe geen dingen ‘omdat het zo moet’

Denken dat alleen maar omdat iets altijd op een bepaalde manier gedaan wordt, het wel goed moet zijn. Fout! Innovatie gaat niet over het volgen van regels; het gaat erom ze waar mogelijk te breken om betere oplossingen voor je klanten te vinden. Dat betekent alles in vraag stellen – ook lang bestaande tradities of praktijken als ze geen waarde bieden – en zoeken naar manieren om dingen beter te doen dan voorheen. Vragen naar “Waarom?” helpt ons veronderstellingen in vraag te stellen zodat we onze producten en diensten kunnen vernieuwen op manieren die zowel onze onderneming als haar klanten helpen slagen in een steeds concurrerende wereld.

2) Geef geen geld uit, maak het!

Geld uitgeven dat je niet hebt is de gemakkelijkste manier om een nieuwe onderneming te vernietigen nog voor ze begonnen is. Het is gemakkelijk om verstrikt te raken in alle dingen die je bedrijf nodig heeft om te slagen en oogkleppen op te zetten voor wat je je eigenlijk kunt veroorloven. Evalueer, voordat je prioriteiten stelt op je lijst, je maandelijkse uitgaven tegenover je maandelijkse inkomsten, en kijk dan hoe ver je voor of achter loopt. Als je elke maand winstgevend bent, dan doet die dure nieuwe kantoorruimte je geen goed – het is maar een uitgave op papier tot je genoeg inkomsten hebt om het bestaan ervan te rechtvaardigen. Geef eerst uit met je winst, niet met je inkomsten! Als je begint, zijn maar weinig bedrijven cash-flow positief in de eerste paar jaar, dus wees bereid om het met veel minder te doen dan je zou willen.

3) Doe iets waar je goed in bent (of gepassioneerd over bent)

Een bedrijf beginnen is hard werken. Het is nog moeilijker als je niet echt geïnteresseerd bent in wat je doet. Daarom is het belangrijk dat je een markt of bedrijfstak vindt die je begrijpt en waar je enthousiast over bent – een waar je jezelf dag in dag uit aan het werk ziet. Dat zal niet alleen de onvermijdelijke moeilijke tijden draaglijker maken, maar het zal je ook de energie geven om door te gaan als het moeilijk wordt. Zoek je passie en ga ervoor!

4) Probeer niet alles zelf te doen

In de begindagen van mijn bedrijf probeerde ik alles zelf te doen. Ik dacht dat het sneller en beter zou zijn om de dingen te doen zoals ik het zag, want, wel, zo zou ik ze gedaan willen hebben. Behalve dat elk klein dingetje doen me alleen maar afremde en te veel was voor één persoon om aan te kunnen. Spoedig genoeg begon mijn bedrijf eronder te lijden omdat ik niet genoeg tijd had om het te blijven laten groeien zoals het verdiende (en nodig had). Daarom moet je je omringen met mensen die slimmer zijn dan jij – mensen die de dingen beter kunnen dan jij je kunt voorstellen. Het kost op korte termijn misschien meer, maar de voordelen op lange termijn van uitbesteden zullen je aanvankelijke investering ruimschoots overtreffen – vertrouw me!

5) Persoonlijke contacten = zakelijke relaties

Als je begint, denken veel ondernemers dat dat de sleutel tot succes het ontwikkelen van een goede relatie met hun klanten is. Hoewel dit zeker belangrijk is, is het niet de enige relatie waar je je zorgen over moet maken. Om je bedrijf te laten groeien heb je ook goede relaties nodig met andere bedrijven – leveranciers, distributeurs, partners, enz. – want deze connecties kunnen vaak leiden tot kansen waar je in je eentje nooit aan gedacht zou hebben. Het is niet altijd gemakkelijk om in deze kringen door te breken, maar het is de moeite waard als het je eindelijk lukt.

Dit zijn slechts vijf van de belangrijkste dingen die ik in mijn jaren als ondernemer geleerd heb. Wat zijn enkele dingen die je zou willen weten toen je met je bedrijf begon?

Gerelateerde berichten