Welke auto’s passen goed bij mijn bedrijf?

Ben jij op zoek naar een goede en betrouwbare auto voor jouw bedrijf? En vraag jij je af hoe je de beste auto’s voor jouw onderneming vindt? In dit artikel leggen we je uit waar je allemaal rekening mee moet houden wanneer je besluit zakelijk te gaan rijden. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een zakelijke autoverzekering waarmee je gedekt bent tegen schade aan jouw bedrijfsauto. Lees snel verder voor meer handige tips.

Verschil auto van de zaak en bedrijfsauto 

In principe kun je iedere auto die je zakelijk rijdt op jouw bedrijf zetten. Een auto van de zaak kan dus elk model zijn. Met een bedrijfsauto wordt vaak een specifiek type auto bedoeld, zoals een bestelwagen. Deze auto’s zijn ideaal voor je bedrijf wanneer je goederen vervoert. Een bestelwagen heeft een grijs kenteken, wat veel voordelen heeft. Zo betaal je bijvoorbeeld minder motorrijtuigenbelasting voor een bestelwagen met grijs kenteken. Ook een autoverzekering zakelijk is vaak een stuk voordeliger voor een grijs kenteken. Deze sluit je af zodat je gedekt bent tegen alle risico’s, zoals een ongeluk en schade. Informeer bij de verzekeraar welke polis het beste past bij jouw auto en lees de polisvoorwaarden goed door.

De juiste bedrijfsauto kiezen

De keuze van de juiste auto voor jouw bedrijf hangt voornamelijk af van het gebruik. Voor welke werkzaamheden ga je de auto gebruiken? Bedenk bijvoorbeeld hoeveel laadruimte je nodig hebt wanneer je spullen vervoert. Vinden jouw werkzaamheden voornamelijk in de drukke binnenstad plaats? Dan kan een compacte bestelwagen een goede keuze zijn. Handige tip: de indeling van het interieur van de wagen kun je altijd op maat laten aanpassen. Kijk vooral naar de situaties waar je de auto het meest voor gaat gebruiken en of het model hiervoor geschikt is.

Elektrische bedrijfsauto of rijden op benzine

Elektrisch rijden heeft voor ondernemers ook veel voordelen. In vergelijking met een verbrandingsmotor is een elektrische auto beter voor het milieu. Klanten vinden het tegenwoordig vaak heel fijn als een elektrische bestelwagen een pakket komt afleveren. Zo ervaren ze dat jouw onderneming een duurzame bedrijfsvoering heeft. Bovendien zijn er verschillende subsidies vanuit de overheid die het aantrekkelijk maken om een elektrische bedrijfsauto te rijden en heeft een elektrische wagen ook belastingvoordelen. 

Zakelijke auto opgeven als bedrijfskosten

Schaf je een auto zakelijk aan? Let er dan op dat de Belastingdienst dit optelt bij het vermogen van jouw onderneming. De kosten voor de auto mogen hierdoor van de winst worden afgetrokken. De btw kun je vervolgens als voorbelasting af mag trekken van de omzetbelasting. Zie je het niet zitten om een auto zakelijk aan te schaffen? Kijk dan eens naar de opties voor een zakelijke lease. Hierbij rijd je voor een vast bedrag per maand in een gloednieuwe wagen, zonder dat je in een keer het volledige aankoopbedrag neer hoeft te leggen.

Gerelateerde berichten